We doen het (bijna) allemaal en soms de hele dag door. In de winkels is een steeds groter aanbod van ‘power foods’ te vinden. De ‘schijf van vijf’ van het Voedingscentrum wordt hard onderuit gehaald door de het boek ‘de Voedselzandloper’. Vele andere onderzoekers zoals in het boek de ‘Boodschappen coach’ of ‘OERsterk’ komen met soortgelijke resultaten (melk, granen en rood vlees zijn slecht v.s. groente, peulvruchten en zwarte chocola zijn beter).

Dat er een verandering gaande is in hoe wij met voedsel om willen gaan mogen duidelijk zijn. Zelf had ik drie jaar geleden nog niet van ‘quinoa’ gehoord, jij wel?

Over veranderingen gesproken, wie heeft er in het laatste jaar wel eens gelet op hoe vaak je eet? Is dit 1 keer per uur? 1 keer per 3 uur? Een halve dag niet? Ben je hier tevreden over? Of denk je dat je minder vaak (of misschien wel vaker) zou moeten eten? Wat is normaal? Ben je constant bezig met eten? Zo’n klein stemmetje in je achterhoofd die zegt ‘ik heb geen trek maar ik doe het toch’? Dat is dan waarschijnlijk de suikerman. Een venijnig stemmetje dat ook zorgt voor veel overgewicht in Europa. De oplossing om hier een goed balans in te vinden is simpel, maar durf jij die aan?!

Er zijn ook uitzonderingen op de frequentie van eten (ontbijt, lunch, avondeten en een snack hier en daar). Zo is er Wim Hof (‘the Iceman’) die pas iets gaat eten na 18.00 uur in de avond eet. Hij noemt dit ‘eten met berentrek’. Ongetwijfeld kan hij mede hierdoor zo goed met extreme kou (en hitte) om kan gaan.

Leven op lucht en licht zou ook moeten kunnen. Zo is er de Australische Jasmuheen. Op haar website staan verhalen, onderzoek en filmpjes van mensen die zeggen nooit te hoeven eten of drinken. Zij ervaren dit als een bevrijding. Na het doorlopen van een 21 daags proces schijn je dan een echte ‘breatharian’ te worden. Dat dit goedkoper is en minder tijd kost kan ik mij voorstellen. Maar om nou nooit meer uit eten te gaan…

Wanneer jij dus wilt eten is aan jou. De vraag die je jezelf zou kunnen stellen is; heb ik op dit moment een fijn balans?Indien ja; goed bezig! Als jij echt kan voelen wat je lichaam nodig heeft is dat goud waard. Dit zorgt voor focus, energie en rust.

Indien er ook m aar een mini deel in jouw lichaam twijfelt; ik ga graag met jou die balans vinden.

 

Auteur: Remko Delsasso – Mooisteen Coaching en Advies

 

 

 

About Remko Delsasso

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *