Home

25apr 2022

Ben jij verantwoordelijk voor een team en heb je te maken met een hoog ziekteverzuim? Werknemers die niet meer gelukkig zijn in hun huidige functie? Terwijl jij er alles aan doet om problemen op te lossen, merk je hoeveel energie dit kost en vraag je je af hoe het anders kan…Hoe jij hun beter kunt helpen?

Start dan nu met de 4 daagse live training voor leidinggevenden en ervaren coaches en krijg een ander perspectief op wat wel werkt.

Meer info? Zie hier de brochure

04nov 2018

Een paar jaar geleden gingen Marjan en ik op vakantie naar Colombia. Die reis ging niet helemaal zoals gepland. Onze voorbereiding was minimaal: we hadden geen reisplan gemaakt, spraken geen Spaans en zouden het bij aankomst in het hostel wel zien. Dat dit het recept was om onze relatie bijna op de klippen te laten lopen, had ik nooit verwacht.

Door vertraging op de eerste vlucht, misten wij in Houston onze verbinding met Bogota. Dit betekende een halve dag vertraging. Eenmaal aangekomen in Colombia bleken wij niet in het hostel zelf te zitten, maar in een appartementje ergens achteraf. We voelden ons alleen, hadden geen plan, spraken de taal niet, hadden minimaal geslapen en hadden last van het tijdsverschil.

Mijn manier van omgaan met deze situatie was dat ik in mijzelf keerde. Het voelde aan als overleven, maar ik wist dat als ik dat op deze manier zou doen, het goed zou komen. Zolang niemand mij hier maar uit probeerde te halen.
En dat was precies wat Marjan deed. Ik wilde wandelen in de stad en als we de weg niet meer wisten, een taxi terugnemen. Marjan liet haar temperament los, wat betekende dat ik geen kans kreeg om stil, in mijzelf te zijn. We ‘moesten’ de weg vragen en een plan hebben, wel NU DIRECT!

In de eerste twee dagen van deze vakantie dacht ik dat wij gingen scheiden. En moet je nagaan, wij waren toen nog niet eens getrouwd… We ging allebei zo anders met de situatie om. Ik herkende Marjan niet meer en zij mij niet.

Pas later ben ik gaan beseffen wat hier aan de hand was. Om het probleem op te lossen, keerde ik naar binnen om de oplossing te vinden. In mijn beleving was Marjan een irritant, energie zuigend en paniekerig ‘iets’ dat mij met rust moest laten. Het introverte deel in mij ging volledig aan.
Marjan daarentegen wilde verbinding in het hier en nu om samen actie te ondernemen en het op die manier oplossen. In haar ogen was ik apathisch, passief en vertrokken in mijn gedachten. Haar extraverte kant kwam hier maximaal naar boven en dat botste enorm.

Hoe is het dan toch goed gekomen?

Natuurlijk hielp de extra slaap en hadden we na een paar dagen een plan. Dat is echter niet wat het echte verschil maakte. De oplossing lag al klaar vanaf het moment dat wij verkering kregen. Uit eerdere relaties had ik geleerd hoe belangrijk het is de intentie naar elkaar uit te spreken wat je van de relatie verwacht.
Daarom heb ik in het begin van onze verkering tegen Marjan gezegd; ‘Ik wil met jou de best mogelijke relatie ooit hebben’.
Het was voor mij daarom nooit een optie om met modder te gaan gooien of er niet uit te komen. Dat past niet met de intentie die ik had en nog steeds heb.

Toen in Colombia de pijn te groot werd, begon ik actie te ondernemen. Als het zo door zou gaan, was onze relatie klaar, over en uit. Alles schreeuwde in mij dat ik dit niet mocht laten gebeuren. Dat mijn eigen energielevel minimaal was, deed er opeens minder toe. Het was niet zo belangrijk als het hebben van de relatie met Marjan.
Ik wist nog steeds niet wat de oplossing zou zijn maar zag wel dat Marjan heftig op zoek was naar verbinding. Wij zijn samen gaat zitten en hebben uitgesproken wat wij, op dat moment, van elkaar nodig hadden. Marjan wilde een plan van aanpak en ik wilde tijd om in mijzelf (downtime) te kunnen zijn.

Vanaf dit punt was er licht aan het eind van de tunnel. We moesten snel onze eerste bestemming kiezen en ik zou een aantal momenten op de dag pakken waarbij ik ongestoord in mijn boek kon kruipen.
Zo zijn we een dag later vertrokken naar het meest noordelijke puntje van Colombia om daar te gaan kitesurfen. Het weer in beweging komen en een plan hebben, was voor ons de sleutel.

Met weinig slaap omgaan, niets doen of verdwalen door een stad kunnen wij nu beter. We weten dat het voor ons werkt als we een duidelijk tijdspad hebben en de verwachtingen duidelijk uitspreken. Twee simpele dingen die we toen hebben geleerd en nu, met een dochtertje erbij, regelmatig toepassen.

#3 Tips:
1. Is jouw partner introvert of extravert? Doe de check door het te vragen!
2. Spreek de intentie naar elkaar uit; wat wil je met deze relatie?
3. De beste partner is degene die in jou het beste naar boven haalt. Hoe doet hij/zij dit?

18aug 2017

‘Heb jij ooit een overleg meegemaakt dat effectief was?’

Dat was de openingszin, toen ik een paar maanden geleden bij een autofabrikant was en wij langs de vergaderruimte liepen. Bij de deur hing een beeldscherm waarop je precies kon zien wie, wanneer en waarover er vergaderd werd. Als je binnen dit bedrijf een overleg wilde plannen, moest dit via deze drie vragen. Dit lijkt misschien bureaucratisch maar volgens de manager zorgde het voor een minimale vergadercultuur. Werknemers namen nu meer eigen verantwoordelijkheid en wisten elkaar beter te vinden op de werkvloer.
Een succesverhaal volgens sommigen.

Waarom vertel ik dit?
Op Facebook vroeg ik onlangs waarover je meer over zou willen weten als je denkt aan talent inzetten in moeilijke situaties. Van talent in relaties tot talent in concentratie, alles mocht! De uiteindelijke winnaar:

Hoe zorg ik dat met mijn talent een vergadering beter gaat?

Onderstaand de situatie:

‘De overleggen die ik mee maak worden vooral gebruikt om te klagen. Niemand heeft de agenda gelezen, de notulen zijn niet bekend of niemand luistert naar de voorzitter (de manager in ons geval). Na afloop vraag ik mij altijd af wat de afgelopen twee uur hebben opgeleverd. Er zijn tien mensen van hun werkplek weg geweest en er is niets gedaan om het werk beter te gaan doen. Iedereen heeft gezegd zijn best te gaan doen en daar blijft het bij.
Komt dit doordat de vergadering verplicht is?
Het geklaag vind ik zo frustrerend, vooral als je echt iets beter wilt doen. Toch weet ik dat het kan. Ik weet alleen niet hoe.’

Laten we beginnen met een compliment. Wat mag deze organisatie blij zijn met iemand die het (nog) beter wil doen! Jij kijkt naar wat er mogelijk is.
Aan de andere kant is het zonde dat vergaderen zo weinig oplevert (en verplicht is). Het kost je nu energie.

Welk talent zie je in bovenstaande voorbeeld?

Juist, een talent voor optimisme! Optimisme is terug te vinden in het patroon denken, een van de zes patronen waarin je talent herkent. Iemand met een talent voor optimisme blijft altijd kijken naar wat er mogelijk is en gaat op zoek naar alternatieven. De optimist wordt ook wel ‘het zonnetje in huis’ genoemd. Meer over deze zes patronen klik HIER

Hoe kan iemand een talent voor optimisme inzetten tijdens een vergadering?

• Focus op het – officiële – doel van de vergadering. Hoe ziet een effectieve vergadering eruit? Wat heeft de vergadering nodig? Doe dit door de volgende drie vragen te beantwoorden:
1) Waarom is de vergadering belangrijk voor jou?
2) Waarom is de vergadering belangrijk voor je collega’s?
3) Waarom is de vergadering belangrijk voor de organisatie?

• Creëer meer optimisten door de betrokkenheid te vergroten. Wissel bijvoorbeeld iedere vergadering van voorzitter. Wanneer dit goed gaat, kies je voor elke vergadering een aansprekend thema of onderwerp die door het team wordt aangedragen.  Met deze twee stappen is het begin gemaakt. Gaat dit al snel goed? Kijk dan eens naar de bouwstenen van zelfsturende teams, hierover later meer.

Help! Het werkt niet meer!

Dat zou best kunnen gebeuren. Waarom? Omdat soms oude patronen weer naar boven komen en de nieuwe verdwijnen. Er heeft dan niet een echte verandering in het team plaats gevonden. Wil je dit wel? Het geheim; consequent zijn.

Zorg dat bovenstaande twee tips echt onderdeel worden van iedere vergadering. Maak het bijvoorbeeld aantrekkelijk door te loten over de verschillende thema’s!

Krijg je te maken met weerstand in het team? Zorg dan eerst dat de pijn op tafel komt te liggen. Je kunt dit doen door een officieel klaagrondje in te stellen. Dat gaat als volgt: een minuut per persoon die klaagt, de groep stelt daarna drie open vragen. Je zult versteld staan wat dit al doet binnen een team.

Onthoud: Weerstand = Energie

Talent inzetten in de vergadering is niet anders dan weten waar jij goed in bent en daar meer van doen!

Wil jij ook meer weten over je talent inzetten tijdens vergaderingen? Op 4 september om 20.15 uur doe je gratis mee aan een live Webinar waarbij je alles kunt vragen over talentontwikkeling van jezelf en in teams. 

Waarom je deel wilt nemen aan dit gratis Webinar:

  • Het is LEUK!
  • Comfortabel, leren vanachter je eigen laptop.
  • Herken talent bij jezelf en bij anderen in zes patronen.
  • Een knipoog naar zelfsturende teams.
  • Krijg concrete handvatten om je talent meer in te zetten.
  • Het is interactief; mogelijkheid vragen te stellen via de chat.
  • Het is GRATIS!

Alvast je vraag inbrengen? Doe dit via remko@mooisteen.nl of bel!

Klik HIER om je aan te melden.

22mrt 2017

Mooi.
Laten we bij de basis beginnen; luisteren.

‘Wat is de meest voorkomende reden dat we ontevreden, gefrustreerd zijn?
Dat we niet krijgen wat we willen!

Wat is de meest voorkomende reden dat we niet krijgen wat we willen?
Dat we geen heldere verzoeken formuleren!

Wat is de meest voorkomende reden dat we geen heldere verzoeken formuleren?
We weten vaak zelf niet wat we echt nodig hebben!

Wat is de meest voorkomende reden dat we niet weten wat we echt nodig hebben?
We besteden geen aandacht aan onze ware gevoelens die ons vertellen wat we nodig hebben!

Wat is de meest voorkomende reden dat we geen aandacht besteden aan onze ware gevoelens?
Omdat we zo druk bezig zijn met onze oordelen, interpretaties en verwijten.

Wat is de meest voorkomende reden dat we zo druk bezig zijn met onze oordelen, interpretaties en verwijten?
Dat is een wijdverspreide gewoonte in onze cultuur.

Wat een uitdaging om die gewoonte die veranderen!’

(Bron: KlausKarstad)

03jan 2017

Sinds 1 januari staat Visievan.nl live. Op deze website interessante visies van professionals uit het werkveld. Het doel is elkaar te inspireren. Ook ik heb mijn visie op coaching geschreven en die staat er tussen!

De initiatiefnemer nodigt iedereen zijn/haar eigen visie op papier te zetten in 500 woorden. Het schrijven van een eigen visie zet je tot denken aan. Voor mij was het ook een moment om teven stil te staan bij hoeveel ervaring je al hebt opgebouwd. Ook geeft het richting aan wat je zou willen uitdragen naar de buitenwereld.

 

Klik hier voor de link.

Kortom, een genot en uitdaging!

31okt 2016

Bij het vallen van de avond loop ik met twee volle tassen oud papier over straat naar de krantenbak. Ik zie een vrouw voor een van de bakken staan met haar fiets.

Op het moment dat ik langs loop staat zij gebukt over haar fiets om nog iets uit de fietstas te pakken. Ik loop langs haar heen en zeg op vriendelijke toon; ‘Heeft u nog wel wat ruimte overgelaten in de papierbak voor mij?’ Ik pak vervolgens mijn oude papier en begin dit in de bak te gooien. Dan hoor ik achter mij een spraakwaterval waarvan ik geen woord kan verstaan. Ik kijk verbaasd achterom. De dame kijkt naar mij en blijft maar praten in een taal die ik niet kan plaatsen. Wanneer ze door heeft dat ik er niets van begrijpt begint ze rustiger te praten. Ze heeft een zwaar accent dat ik nog niet kan plaatsen. Ze vertelt dat ze zich niet thuis voelt in Nederland. Sommige mensen doen zo naar. Regelmatig krijgt ze opmerkingen over haar ‘postcode loterij’ fiets van mensen in het voorbijgaan; ‘Die heb je zeker gestolen!’

Afgelopen week was het toppunt bereikt toen zij in de supermarkt haar boodschappen op de band legde. Een man achter haar zag dat zij een pakje gehakt op de band legde. Hij haalde zijn neus op en zei toen; ‘Jullie moslims mogen toch geen varken eten?!’

Wij staan nog steeds in het halfdonker bij de krantenbak als ik zie dat de tranen over haar wangen lopen. De dame zegt ‘Ik ben geen Musselman. Waarom denken mensen dat toch?’ Ik kom uit Portugal en door mijn zwarte haar denken mensen dat ik Moslim ben. ‘Als deze mensen toch eens wisten wat deze opmerkingen mij voor pijn doen’ zegt zij. En ook al zou zij wel Moslim zijn, wat dan nog?!

Ik luister een tijdje naar haar. Om haar vraag te beantwoorden zeg ik dat het volgens mij iets met angst te maken heeft. Angst die niet het beste in mensen naar boven haalt en tot dit soort reacties leidt. Als iedereen de beste persoon zou worden die hij/zij kan zijn, zou de wereld er heel anders uit zien. Haat en angst zouden dan niet meer zo vaak de boventoon voeren.

Ze excuseert zich voor haar verhaal en draait haar fiets om weg te gaan. Ik vraag haar nog even te wachten. Wat zij nu vertelt is verdrietig en mooi tegelijk. Ik vind het verschrikkelijk dat zij door sommige mensen zo wordt aangesproken. Tegelijk vind ik het mooi dat wij hier nu dit gesprek kunnen hebben en dat zij mij blijkbaar vertrouwt om haar verhaal te doen.

Er valt een stilte. Dan geef ik haar een hand en zeg; ‘Ik ben Remko’. Zij moet voor het eerst in het gesprek glimlachen. Ze zegt haar naam en geeft mij een hand.

In het wegfietsen roept zij nog iets wat ik niet goed kan verstaan maar wat lijkt op ‘Dank je wel, dank je wel voor dit!’

Ik draai me om en loop terug naar huis. Op mijn gezicht staat een glimlach. Dit is niet wat ik verwacht had toen ik het oud papier weg ging gooien.

Zo zie je maar weer, oud papier weggooien kan zo maar een nieuw begin zijn.

21jun 2016

In het bijzondere Theater a/d Laan in Rotterdam Zuid geeft Remko Delsasso op 19 juli de workshop ‘ 3 Stappen naar jouw talent’. In deze workshop neemt Remko je mee in de 3 stappen om jouw talent meer te gebruiken. De workshop is voor iedere Rotterdammer tussen de 18 en 70 jaar oud. Aanmelden doe je via remko@mooisteen.nl en deelname is 17,50 euro.

_________________________________________________

3 STAPPEN NAAR JOUW TALENT – ROTTERDAM ZUID

Hoeveel procent van deze dag doe jij echt iets waar je goed in bent? Geloof jij dat je met jouw talent geld kan verdienen? Dat je het maximale uit je werk haalt?

De workshop Talent bestaat uit drie rondes. Tijdens de eerste ronde kom je achter jouw talent en dat je dat misschien stiekem al wist. In de tweede ronde maken we dat talent concreet. In de laatste ronde weet jij wat jouw eerste stap is.

Tijdens de workshop krijg je antwoord op:
1) Wat is talent?
2) Waar is het te vinden?
3) Hoe herken je het bij jezelf?
4) Hoe je tot actie over gaat.

WAT VORIGE DEELNEMERS ZEGGEN OVER DE WORSKHOP:
• Drie redenen om aan deze workshop deel te nemen: 1) een stap in de goede richting, 2) helpt je in het benutten van je talent en 3) het voegt waarde toe.
• Ik raad deze workshop aan omdat deze er voor zorgt dat het duidelijker wordt waar je als persoon naar toe wilt.
• Ik weet meer over mijzelf en mijn talenten. Ik weet nu wat ik wil bereiken.

TIP
Alvast jezelf voorbereiden? Het boek ‘Ik kies voor mijn Talent’ van Luk Dewulf over positieve psychologie en talentontwikkeling is een aanrader.

LET OP!
Gezien het interactieve karakter van de workshop zijn er slechts beperkt plaatsen en VOL=VOL.

10feb 2016

Het is vandaag de eerste werkdag na een welverdiende vakantie. Aan het eind van de ochtend komt de baas naar je toe. Je kijkt verbaasd op en hij wilt je even apart spreken. Je vraagt je af waarover het gaat en loopt met hem mee naar de directie kamer. Bij binnenkomst vraagt hij je te gaan zitten. Voor de vakantie heb je een project afgerond en daarvoor wil hij je bedanken. Het beoogde resultaat is naar ieders tevredenheid al gehaald. Tijdens het project heb je laten zien hoe goed je bent in leiding geven. Hij vraagt je om een nieuw, groter project te gaan leiden, met meer verantwoordelijkheid. Je zegt het nog niet zeker te weten en dat je er de volgende dag op terug komt. De baas is er van overtuig dat jij dit talent bezit. Jijzelf weet nog niet zo zeker of je hier wel echt geschikt voor bent. Van binnen weet je dat je goed leiding kan geven maar er zit iets anders dwars. Je gaat met een onbestemd, onzeker gevoel naar huis.

Het nare gevoel blijft bij thuiskomst en je besluit een goede vriend te bellen. Dit blijkt een goede zet. Je realiseert je daardoor ineens dat vroeger altijd tegen jou gezegd is dat ‘als je als dubbeltje geboren bent, je nooit een kwartje kunt worden’. Dit geloof jij nu sinds ruim 15 jaar alsof het de waarheid is. Al die tijd heeft dit voor een onbewust blokkade gezorgd. Wanneer er nieuwe mogelijkheden zich aandienden, zoals deze functie nu, was er altijd een reden om het toch niet te gaan doen.
Nu wil je het anders doen want, anders zal je hier de rest van je leven spijt van krijgen. Je besluit morgen ja te zeggen op het aanbod van je baas en daarmee deze onbewuste overtuiging over jezelf om zeep te helpen.

In de periode hierna regel je via je baas een coach traject, waarbij je werkt aan deze overtuiging. Na een paar sessies lukt het je deze overtuiging te vervangen door ‘als iemand anders het kan, kan ik het ook!’. Het project is hard werken en na afloop kijk je tevreden terug op de samenwerking en resultaten. Van alle collega’s krijg je complimenten over je zekere manier van leiding geven.

Je vraagt je af waarom je niet eerder aan de slag bent gegaan met belemmerende en kracht gevende overtuigingen over jezelf.

Je besluit een lijst te maken met 10 kracht gevende en 10 belemmerende overtuigingen.
Het duurt even om op gang te komen, maar dan rollen ze er een voor een uit:

Negatief:
Mensen zitten niet op jouw bemoeienis te wachten. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Je bent dom. Er is altijd iemand ander die het meer verdient dan jij. Etc.

Kracht gevende:
Als iemand anders het kan, kan ik het ook! Als ik me ergens op focus, lukt het. Er zijn altijd meer dan twee opties, ik geef betekenis aan het leven van anderen. Het leven heeft het beste met mij voor en alles komt altijd op zijn pootjes terecht. Negatieve overtuigingen over jezelf kun je veranderen. Etc.

Het lijkt dat hoe langer je hier mee bezig bent, des te makkelijker je ze vindt.
Je kijkt terug naar de lijst die inmiddels nog net op een velletje past.

Door de overtuigingen zo op papier te beschrijven, ontstaat er ruimte om meer jezelf te zijn zoals je echt bent. Het lijkt raar, maar in de periode daarna verdwijnen sommige negatieve overtuigingen. De kracht gevende worden juist sterker en regelmatig moet je er bewust aan denken. Het worden ankertjes die op het juiste moment spontaan in je gedachte opkomen.

Een jaar later ben je dankbaar dat je de nieuwe functie aangenomen hebt.

Auteur: Remko Delsasso – Mooisteen Coaching & Advies – Specialist in Talentontwikkeling.

23dec 2015

Misschien wel zo goed als in het nummer van James Brown ‘I feel good’ of als in Vivaldi met de Vier Seizoenen. Vooral het stuk over de winter krijg ik veel energie van. Waar ga jij goed op?

Muziek doet iets bijzonders met ons. Hoe opvallend is het, jonge kinderen te zien bewegen op muziek zonder ook maar een dansles gehad te hebben. In een winkelomgeving wordt vaak muziek gedraaid. Het kan ons namelijk in een meer ‘geld uitgevende bui’ brengen. Hoe fijner wij ons voelen in een winkel, des te meer aankopen wij doen.
Dus nu wij dit weten, waar kunnen we muziek nog meer voor in te zetten?

Wakker worden natuurlijk! Met de juiste muziek begint je jouw dag als een trein. Wat voor geluid maakt jouw wekker nu? Ben je wel eens wakker geworden met ‘Roady’ van Fat Freddy’s Drop? Dat is heel anders wakker worden dan het standaard alarm, kan ik je vertellen. Of misschien ben jij zo origineel op zelf een berichtje in te spreken en deze als wekker af te laten spelen.

Muziek werkt ook als anker in ons geheugen. Zo kan het horen van een bepaald liedje, een oude liefde doen herleven. Het nummer waarop je misschien voor het eerst hebt gekust? Wat gebeurt er trouwens met je, als je ‘Driving home for Christmas’ voor het eerst hoort rond de feestdagen? Waar denk je dan aan?

Een uitstekende manier waar je muziek voor kan gebruiken, is om te leren. Dat is zowel om je te concentreren (Barok muziek) of om te onthouden (een nummer dat past bij de leerstof). Denk maar eens aan een cursus reanimatie, waarbij het nummer ‘Staying alive’ van de Bee Gees precies het juiste aantal beats per minuut heeft voor het reanimatie tempo. Hoe meer humor er in zit of hoe fout het ezelsbruggetje ook is, onze hersens houden daar van!

Kan muziek de kerstdagen nog leuker maken? Zeker wel! Ga maar eens met alle gasten hoofd, schouders, knie en teen zingen. Succes gegarandeerd en iedereen kent het.

Fijne feestdagen!

Auteur: Remko Delsasso – Mooisteen Coaching & Advies – Specialist in Talentontwikkeling.